آشپز کیست؟
آشپزی یکی از امور ضروری در زندگی روزانه افراد است که نقش اساسی در تامین نیازهای انسان به غذا و خوراک را برطرف می سازد. در فرهنگ فارسی، آشپز کسی است که به تهیه غذا مشغول است. لفظ آشپز، خود از دو بخش آش و پز تشکیل شده است. در گذشته، هر نوع غذایی را آش می نامیدند و به همین دلیل نیز کسی که غذا می پخته را به این نام خوانده اند. از قِبَل همین نام آشپز، کلمات دیگری مانند آشپزخانه نیز به زبان فارسی افزوده و ماندگار شده است. با ما در ادامه این مطلب همراه باشید تا به بررسی تاریخچه ظهور آشپز و روند گسترش نیاز افراد به آشپزهای خبره را مورد بررسی قرار دهیم.
تاریخچه آشپز و آشپزی
پخت غذا و آشپزی، در ابتدا با طبخ گوشت روی آتش آغاز شد. از آن زمان تاکنون، انسان تلاش کردند تا موادغذایی دیگر را نیز طبخ و مصرف کنند. به این ترتیب، پرورش انواع گیاهان، و دام و طیور در سراسر دنیا گسترش یافت تا ماده اولیه برای پخت و پز غذاها تامین شود.
در ادامه، با پیشرفت جوامع، مکانی برای طبخ غذا در خانه ها تعبیه شد. همین امر موجب شد تا مردم طبقه ثروتمند و اشراف، علاوه بر خدمه عادی، افرادی را برای پخت و پز غذا در منازل خود به خدمت گیرند. این افراد، کسانی بودند که شناخت کافی بر انواع موادغذایی داشتند و با ترکیب آن ها با یکدیگر، غذاها و خوراک های خوش عطر و طعمی طبخ می کردند.
رفته رفته نیاز جامعه به حضور آشپزها افزایش یافت. چرا که آشپزها می توانستند دستورهای خاصی را برای پخت غذاهای خوشمزه ابداع کنند و روش های آشپزی را از سبک ساده و نه چندان قاعده مند موجود در آن زمان، به روش های علمی تغییر دهند. در جریان گسترش آشپزی و فرمول های جادویی برای تهیه انواع غذاها، از اقصی نقاط جهان، دستورهای مختلفی برای طبخ خوراک های گوناگون اختراع و به منوی غذایی کشورهای دنیا افزوده شد.
آشپزی در عصر حاضر
با گذشت زمان، پیشرفت جوامع و ظهور انقلاب ها و انواع فناوری های نوین، آشپزی نیز پیشرفت کرده و علاوه بر استفاده از علوم گوناگون، از ابزارهای مختلفی نیز در آن استفاده می شود. شما نیز جزو کسانی هستید که عاشق غذا هستند، خلاقیت دارند و دوست دارند تا حس شادی و نشاط را در دیگر افراد برانگیخته کنند، باید بدانید که هیچ شغلی بهتر از آشپزی برای شما وجود ندارد. شاید نام آشپز یا سرآشپز از سوی برخی افراد به عنوان یک شغل تلقی نشود اما نقش یک سرآشپز در دنیای امروزی، بسیار متفاوت با نقش آشپزهای یک دهه پیش است! در گذشته، آشپزها قبلاً نامرئی بودند. چرا که بیشتر، پشت اجاق گازها پنهان می شدند و بدون اینکه شناخت خاصی درباره موادغذایی گوناگون داشته باشند، سعی می کردند همان دستورهای غذایی همیشگی را با مخلوط کردن مواد اولیه یکسانی تهیه کنند.
این در حالی است که امروزی، حتی نوع تفکر ما در مورد نقش سرآشپز ها، نسبت به آنچه در گذشته از آنها دیده ایم تغییر کرده است. به عبارت بهتر، نقشی که آشپزها در قدیم داشتند آن بود که به طور سنتی به امور پخت و پز و تهیه غذاها بپردازند، اما نقش سرآشپزها در جوامع امروزی نه تنها بدین شکل نیست، بلکه به طور مداوم در حال تغییر و تکامل است. به همین دلیل نیز در عصر حاضر، آشپزی به عنوان یک حرفه خلاقانه و پر زرق و برق شناخته می شود، برای آن دوره های تخصصی و حرفه ای وجود دارد و در قالب رشته های دانشگاهی نیز ارائه می شود.
ارتباط بیشتر با دنیای بیرون از آشپزخانه
پیشتر اشاره کردیم که در گذشته، آشپزها همواره در آشپزخانه می ماندند و تعامل خاصی با افرادی که برایشان غذا تهیه می کردند، نداشتند. این در حالی است که امروزه، توانایی آشپزها و سرآشپزها نه تنها در داخل آشپزخانه، بلکه در محیط رستوران یا محل کارشان نیز بسیار بیشتر است. در همین راستا، در اغلب شهرهای اقصی نقاط دنیا، رستوران ها، کافه ها و فست فودها را طوری طراحی می کنند که فضای آشپزخانه کاملا روباز و قابل دید توسط عموم مردم و مشتریان باشد. این قبیل آشپزخانه ها به سرآشپزها اجازه می دهند تا با میهمانان کسانی که به میزبانی شان می پردازند ارتباط و تعامل بهتری داشته باشند و نحوه عملکرد کل کارمندان آشپزخانه نیز برای دیگران آشکار باشد.
یکی دیگر از مزایای طراحی آشپزخانه های روباز، این است که رفتارها و روش کار آشپزها در معرض دید عموم است و آنها مجبورند تا علاوه بر اصول اولیه و ملزومات آشپزی، به صورت حرفه ای تری نیز عمل کنند.
بهترین ادویه ها را در انعکاس بیابید. برای کسب اطلاع بیشتر روی لینک خرید ادویه بزنید.
آشپزها، افرادی با توانایی های فراتر از خالقان غذا
نقش آشپز در بسیاری از برنامه های درسی مدارس سراسر دنیا، به سرفصل مهمی تبدیل شده است. دانشجویان می توانند این رشته را در مقاطع دانشگاهی مطالعه کرده و در آن علاوه بر آموزش آشپزی، مفاهیمی همچون هنر تعامل با مهمان، نحوه مدیریت آشپزخانه و چگونگی ورود به صنعت آشپزی با برتری رقابتی را می آموزند.
به همین دلیل است که امروزه، بیشتر توجهات از لوکس بودن فضا و محیط یک رستوران، به سرآشپزهای آن جلب شده است. آشپزها اکنون وقت بیشتری برای برقراری ارتباط با مهمانان خود تخصیص می دهند. از نظرات آنان استفاده می کنند و سعی می کنند تا سلایق مختلف را تحت پوشش قرار دهند.
مهم ترین نقش آشپزها در دنیای پر زرق و برق امروزی
امروزه آشپزها تأثیر زیادی بر دنیای بیرون و داخل آشپزخانه دارند. آنها سیستم غذایی انسان ها را کنترل کرده و غذاهایی متناسب با نیاز هر شخص را در اختیار وی قرار می دهند. پس می توان چنین گفت که سرآشپزهای امروزی قدرت تأمین محصولات، سرو غذاها و کنترل رژیم غذایی انسان ها را برعهده دارند. پیشتر دیدیم که در دوران حاضر، موقعیت یک آشپز نسبت به آنچه به صورت سنتی از آن یاد می شد، به شخصی با توانایی های گوناگون و آشنا به علوم مختلف (که نحوه پخت و پز انواع غذا، تنها یکی از آنهاست) تغییر کرده است.
این موقعیت خاص، آشپزها را به گروهی از ابرقهرمان ها تبدیل کرده که بر غذای مصرفی عموم مردم را کنترل می کنند. این امر دارای مزایای بسیاری است که علاوه بر تاثیراتی که بر صنعت غذا می گذارد، به هموار کردن راه برای آشپزهای تازه و جوان نسل آینده نیز کمک می کند.
خیلی عالی
عارفه
🙊🙊🙊🙊🙊