اخیرا با افزایش آگاهی مردم پیرامون سلامت و تغذیه، استفاده از محصولات ارگانیک در سطح جهانی رو به افزایش است. اما در کشورهای توسعه نیافته و به اصطلاح جهان سومی، به علت آگاهی کم از انواع محصولات از نظر سلامت، انتخاب مواد سالمتر کمتر متوجه سفرههای مردم میشود. در این مقاله سعی شده با افزایش آگاهی و تشریح تفاوت بین محصولات ارگانیک و طبیعی، به شما در انتخاب محصولات سبدغذایی کمک شود. پیش از بیان تفاوت بین این محصولات، لازم است که ابتدا با این تعاریف آشنا شویم پس در ادامه با ما همراه باشید.
چه محصولاتی ارگانیک هستند؟
به بیان ساده، به محصولاتی گفته میشود که مراحل پرورش، از ابتدای کاشت تا عرضه به مشتری بدون اعمال هیچ ماده شیمیایی و مواد افزودنی و نگهدارنده طی شود. برخلاف محصولات طبیعی، در فرآیند پرورش این محصولات، تولیدکنندگان تحت بازرسیهای دقیق بازرسان قرار میگیرند تا اطمینان حاصل شود که محصول طبق استانداردها، مراحل رشد را طی میکند. استانداردهای محصولات ارگانیک تقریبا در تمامی کشورها یکسان است و شرایط یکسانی را برای سنجش محصول دارند. از جمله این شروط میتوان به موارد زیر اشاره کرد :
- بذر استفاده شده تراریخته نباشد.
- استفاده از موادی مثل سموم دفع آفت، قارچکشها، مواد شیمیایی سمی، آنتی بیوتیکها هورمونهای رشد، مواد نگهدارنده و… ممنوع است.
- کود مورد استفاده در فرایند پرورش باید ارگانیک باشد.
- برای تولید محصول نباید به محیط زیست آسیبی برسد.
- حداقل 95 درصد تشکیل شده از مواد ارگانیک باشد و بیش از این با مواد غیرارگانیک ترکیب نگردد.
- فرایند بسته بندی طبیعی باشد و از گازهای CO2 و نگهدارنده استفاده نگردد.
میان محصولات ارگانیک و طبیعی با اینکه محصولات ارگانیک نسبت به محصولات طبیعی بسیار سالمتر هستند اما استفاده از آنها در میان عامه مردم به نسبت کمتر است که در آینده به دلایل این موضوع میپردازیم. لازم به ذکر است که محصولات ارگانیک چه بهداشتی چه خوراکی فقط با برچسب گواهی ارگانیک شناخته میشوند و در غیر اینصورت تحت هیچ شرایطی ارگانیک محسوب نمیشوند.
چه محصولاتی طبیعی هستند؟
محصولات طبیعی به محصولاتی گفته میشود که هیچ نوع هرمون، آنتی بیوتیک، رنگهای خوراکی یا طعم دهندههای مصنوعی نداشته باشد. این تعریف یک بیان کلی است؛ درواقع هر محصول طبیعی تعریف منحصر به فرد خود را دارد برای مثال چای طبیعی به چایی گفته میشود که هیچ افزودنی شیمیایی برای معطر کردن یا رنگ دادن در آن استفاده نشود. محصولات طبیعی به دلیل نداشتن استاندارد مشخص قابل کنترل نیستند و نمیتوان به وضوح مشخص کرد که آیا محصول طبیعی است یا نه. درواقع تشخیص طبیعی بودن محصول با روشهای شهودی انجام میشود که قابل اعتماد نیست و برای هر محصول نیز متفاوت است. این امر زمینه را برای سوءاستفاده برخی سودجویان محیا میسازد و برخی تولیدکنندگان بدون توجه به مواد استفاده شده در محصول و صرفا جهت تبلیغ، از برچسب طبیعی استفاده میکنند.
نه سازمان غذا و دارو (FDA) و نه وزارت کشاورزی آمریکا (USDA) هیچکدام برای محصولات طبیعی، قانون و استاندارد مشخصی منتشر نکردهاند که همین موضوع باعث بینظمی در بهداشت این نوع محصولات شده است. درواقع تا زمانی که یک استاندارد جهانی وجود نداشته باشد نمیتوان به برچسبهای روی محصولات اطمینان کرد چون امروزه کلمه طبیعی معناهای مختلفی میتواند داشته باشد. برچسبهای طبیعی روی محصولات نشان دهنده اطلاعات خاص و مشخصی نیستند؛ معمولا به معنی حداقل پردازش و عدم افزودنیهای مصنوعی است که این واضح نبودن، تشخیص را سخت میکند درحالی که استانداردهای محصولات ارگانیک کاملا مشخص و واضح هستند.
چگونه تشخیص دهیم که یک محصول طبیعی است؟
به دلایل گفته شده شاخص معینی برای تعیین اصل بودن محصولات طبیعی وجود ندارد ولی با دو روش زیر میتوانیم اصل بودن محصول را تا حدودی تضمین کنیم :
روش اول : خرید کردن از مکانهای معتبر و تحقیق راجع به منبع تامین محصولات
روش دوم : شناخت محصول و تشخیص اصل بودن از علائم مختلف، بطور مثال برای تشخیص عسل اصلی از تقلبی تنها یک راه وجود دارد و آن آزمایش عسل در آزمایشگاههای معتبر عسل است. عسل طبیعی دارای ساکارز زیز پنج درصد و پرولین بالاتر از 180 میلیگرم بر کیلوگرم است که این فاکتورها فقط با آزمایش مشخص میشود و به هیچ عنوان نمیتوان از ظاهر اطلاعاتی کسب کرد. بنابراین پیشنهاد میکنیم فقط عسلهای آزمایش شده و دارای برگه آزمایش را خریداری کنید.
تولید محصولات ارگانیک
بین محصولات ارگانیک و طبیعی پرورش و تولید محصولات ارگانیک با دشواری بیشتری مواجه است که در ادامه به برخی از نکات که باید در هنگام تولید رعایت شوند اشاره میکنیم.
برای تولید محصول ارگانیک باید از خاکی استفاده شود که سالهای قبل از کشت محصول در آن هیچ یک از سموم دفع آفات استفاده نشده باشد. از بذر ارگانیک استفاده شود و اگر در دسترس نبود از بذرهایی استفاده شود که کشاورزی ارگانیک ممنوع نباشد. کودها باید به گونهای استفاده و مصرف شوند که آسیبی به خاک، آب و محیط زیست وارد نکند همچنین استفاده از کودهای فضولات انسانی در پرورش محصولاتی که برای تغذیه انسان است ممنوع میباشد. استفاده نیترات و درکل استفاده از کودهای نیتروژندار ممنوع است. برای کنترل آفات باید از روشهای فیزیکی استفاده کرد همچنین برای علفهای هرز میتوان از روشهای حرارت در کشاورزی اسفتاده نمود. برای جلوگیری از ورود آلودگی و حیوانات به محیط مزرعه باید از موانع فیزیکی مانند حصارکشی استفاده شود.
تمامی ابزار و ماشینهای مورد استفاده در مزارع باید پیش از کار از نظر تمامی احتمالات آلودگی بررسی و سپس پاکسازی شوند. برای بسته بندی محصول باید از روشهای طبیعی استفاده نمود و از استفاده از نگهدارندهها و گاز CO2 خودداری شود. اگر یک یا چندمورد از شروط قید شده رعایت نشود به محصول برچسب ارگانیک تعلق نخواهد گرفت و معمولا محصول جزو دسته محصولات طبیعی قرار خواهد گرفت.
مشکلات تولید محصول ارگانیک
- عدم آگاهی عمومی : عدم آگاهی مردم از ویژگیهای این دسته محصولات باعث میشود که مردم بدلیل نداشتن اعتماد بین محصولات ارگانیک و طبیعی اکثرا محصولات طبیعی را انتخاب کنند. میتوان با سیاستهای تبلیغاتی و آگاهی دادن از طریق رسانهها به حل این مشکل پرداخت که باید توسط مسئولین و اصحاب رسانه انجام شود.
- هزینه بالای پرورش و تولید : سرمایههای مورد نیاز برای راه اندازی و شروع به کار یک مزرعه برای تولید محصولات ارگانیک بسیار بیشتر از یک مزرعه معمولی است که این موضوع کاهش اشتیاق به فعالیت تولیدکنندگان در تولید این دسته محصول را بدنبال دارد.
- قیمت بالای محصولات نهایی : درنهایت هنگامی که محصول در بازار عرضه شد باتوجه به روند و مراحل پرهزینهای که طی کرده، قیمت بالاتری نسبت به دیگر دسته محصولات خواهد داشت که همین امر باعث کاهش خریداران این دسته محصولات خواهد شد.
- فقر فرهنگی و کمبود اطلاعات بهداشتی : باتوجه به تفاوت قیمت بین دسته محصولات ارگانیک و طبیعی، اکثر مردم بدلیل نداشتن اطلاعات کافی راجع به اهمیت استفاده از محصولات ارگانیک بجای محصولات مصنوعی، درنهایت محصول با کیفیت و قیمت کمتر را خریداری میکنند.
تمامی عوامل بالا و موارد دیگری چون عدم حمایت از سوی مسئولین در این دسته فعالیتها، تحریمهای اقتصادی کشورمان و … درکنار هم باعث شده که این دسته محصول در کشور ما هم محبوبیت چندانی نداشته باشد.
11 تفاوت محصولات ارگانیک و طبیعی
محصولات ارگانیک بدون سموم دفع آفات مصنوعی، کودها یا علف کشها تولید میشوند. گوشت، تخم مرغ و لبنیات ارگانیک از حیواناتی تهیه میشود که از غذای طبیعی تغذیه میشوند و هورمون و آنتی بیوتیک به آنها داده نمیشود. محصولات طبیعی فاقد مواد افزودنی شیمیایی یا مواد مصنوعی هستند. در ادامه موارد تفاوت بین محصولات ارگانیک و طبیعی را بصورت موردی بررسی میکنیم :
- تضمین برچسب : همانطور که گفته شد محصولات ارگانیک دارای برچسب استاندارد این محصولات هستند و به واسطه آن میتوان به اصالت محصول پیبرد ولی برچسب محصولات طبیعی غیر معتبر است.
- قوانین سخت تولیدکننده : در تولید محصولات ارگانیک قوانین و مقررات سخت تری باید رعایت شود ولی در محصولات طبیعی اینگونه نیست و میتوان از روشهای راحتتری برای تولید استفاده کرد.
- قیمت : همانگونه که بحث شد، در تولید محصولات ارگانیک مراحل پرهزینهتری طی میشود درنتیجه قیمت محصول ارگانیک از طبیعی بیشتر خواهد بود.
- مواد اولیه : درتولید مواد ارگانیک عناصر اولیه هم باید ارگانیک باشند و در آنها اصلاح ژنتیکی اعمال نشده باشد.
- کنترل و مدیریت : محصولات طبیعی بدلیل عدم وجود سازمان یا ارگان کنترل کننده ممکن است مورد استفاده سوء قرار گیرند و هر تولیدکننده میتواند بدون نظار خاص برچسب طبیعی را روی محصول خود درج کند.
- ماندگاری : محصولات ارگانیک بدلیل نداشتن مواد نگهدارنده معمولا بیشتر از یک هفته قابل استفاده نمیباشند درحالی که این مورد در محصولات طبیعی قطعی نیست و ممکن است مواد نگهدارنده در محصول استفاده شده باشد.
- زمان تهیه : محصولات ارگانیک بدلیل عدم وجود مواد شیمیایی ممکن است زمان بیشتری طول بکشید تا به بهرهبرداری برسد.
- سلامت : در صورت استفاده از مواد ارگانیک در طولانی مدت آسیب کمتری به ارگانهای بدن میرسد.
- وجود باکتری : در محصولات ارگانیک بدلیل استفاده نکردن از آفتکشها و آنتی بیوتیکها ممکن است مقادیر کمی باکتری های مقاوم به آنتی بیوتیک از جمله لیستریا، سالمونلا و coli بر روی آنها رشد کند که این باکتریها میتوانند باعث ایجاد بیماری در انسان شوند.
- سطح بازار : محصولات ارگانیک بدلیل داشتن استانداردهای جهانی قبلیت صادرات را محیا میسازد اما محصولات طبیعی فاقد این امر است.
- مسائل زیست محیطی : در تولید محصولات ارگانیک، کودها، مواد و روشهایی که به که به محیط زیست آسیب میرساند ممنوع است درحالی که در کشاورزی طبیعی به مسائل زیست محیطی اهمیت کمتری داده میشود.
درجه بندی محصولات ارگانیک
چهار دستهبندی در استاندارد اکثر کشورها وجود دارد که محصول نهایی باتوجه به ترکیبات تشکیل دهنده در این چهار دسته قرار میگیرد :
- صد در صد ارگانیک: محصولاتی هستند که به طور کامل از ترکیبات ارگانیک تشکیل شدهاند.
- ارگانیک : محصولاتی که به میزان 95% از ترکیبات ارگانیک تشکیل شدهاند.
- تولید شده با مواد ارگانیک : محصولاتی که ترکیبات آن حداقل 70% ارگانیک باشند.
- غیر ارگانیک : محصولاتی که ترکیبات آن کمتر از 70% ارگانیک باشند.
محصولات ارگانیک به سبک انعکاس
باتوجه به بررسیهای انجام شده پیرامون تفاوت بین محصولات ارگانیک و طبیعی متوجه شدیم که تفاوت عمده و اصلی بین محصولات ارگانیک و محصولات طبیعی تقریبا در اعتبار و تضمین سلامت محصول است و چیزی که بین مردم در انتخاب دسته محصولها تفاوت ایجاد میکند میزان اعتماد، شناخت و اطلاعات مردم از محصولات است. محصولات ارگانیک براساس یک استاندارد جهانی تولید میشوند که دارای پتانسیل تایید در سطح بین المللی میباشند ولی محصولات طبیعی ممکن است تحت یک روند حداقلی قرار بگیرند که در آن هم الزاماتی برای اثبات طبیعی بودن محصول وجود ندارد و همین امکان تخلف تولیدکننده را فراهم میآورد.
محصولات عرضه شده در فروشگاه انعکاس با بررسیهای دقیق و کارشناسیهای انجام شده به عنوان یکی از سالمترین و معطرترین ادویههای موجود دربازار شناخته خواهد شد. علاوه بر این سرعت تحویل کالا در فروشگاه انعکاس میتواند رضایت تمامی مشتریان را جلب کند. بهترین محصولات طبیعی را از انعکاس بخواهید. برای کسب اطلاع بیشتر روی لینک خرید ادویه بزنید.
ثبت نام وام ازدواج ثبت مکان در گوگل مپ خرید بازدید لایو اتوسرویس تعویض روغن ثبت نام لاتاری گواهینامه رانندگی بین المللی خرید لایک ارزان درج آگهی استخدام
سلام برندتون ثبت شده هست ؟
درود؛
بله ثبت شده